Dynamiek; Financieel-Professioneel-Bijdrage
Nadat hij Engeland enkele malen had bezocht, was Andrew Carnegie al snel overtuigd dat staalproductie de nieuwe markt zou worden. En dat in plaats van het courante ijzer. Dat is wanneer hij besloot verschillende kleinere ijzermijnen en fabrieken op te kopen.
Rond het jaar 1988 kocht Carnegie het rivaliserende Homestead Steel Works en werkte hij verder aan de ontwikkeling van de Carnegie Steel Companie. Met een geschat vermogen van $25 miljoen werd Carnegie nu de eigenaar van 's werelds grootste staalmaatschappij.
Carnegie sloeg de spreekwoordelijke nagel op de kop want de impact van staal op de komende industriele revolutie was enorm. Ondertussen groeide de Carnegie Steel Company tot een totaal aan winsten van ver boven de $38 Miljoen, en dit in de eerste 10 jaar van zijn bestaan. Tegen eind jaren 1880 werd Andrew Carnegie de grootste producent ter wereld van zuiver ijzer, stalen rails en cokes.
In het jaar 1889 benoemde Andrew Carnegie de jonge Henry Frick als de nieuwe president van de Carnegie Company. Tijdens een poging de winsten nog te verhogen, verlaagde Frick de lonen van alle werknemers waardoor in 1892 het Carnegie Homestead fabriek in staking ging. Als antwoord hierop bracht Frick 300 staking verbrekers binnen. Een hele dag werden er zware gevechten gevoerd tussen de twee rivaliserende groepen, waarbij men er op het einde van de dag een dramatische telling van 10 doden en een zestigtal zwaargewonden op nahielden.
Carnegie was buiten zichzelf van boosheid tegenover Frick en in 1899 kocht hij deze laatste uit voor $15 Miljoen. Vanaf die dag organiseerde Carnegie zijn volledig bedrijf volgens democratische normen, waarbij hij al zijn werknemers de garantie en zekerheid bood dat hun eigen inzet ook daadwerkelijk een merkbaar verschil ging uitmaken binnen zijn bedrijf. Zijn unieke aandelen boni werd een succesformule waardoor het bedrijf uiteindelijk steeds sterker en sterker werd.
Een andere hefboom die Carnegie creëerde was een incentive systeem waarbij hij de verschillende werknemers op een constructieve manier tegen mekaar liet wedijveren. Hierdoor motiveerde en inspireerde hij hen tot de hoogste productiviteit. Carnegie bouwde zijn bedrijven om tot beperkte partnerships , waarbij hij steeds de controlerende partner bleef. Hij verkocht nooit een enkel aandeel publiek.
Een van de ultieme sleutels van de verbluffende groei binnen zijn bedrijf was zijn tegendraadse investeringspolicy. Terwijl zijn concurrenten hun winsten herinvesteerden gedurende de hoogdagen van de markt, wachtte Carnegie tot wanneer de markt keerde wanneer de prijzen het laagst waren. Deze strategie gaf zijn bedrijf een enorme boost tijdens de economische recessie van 1893 tot 1897.
In voorbereiding van zijn pensioen, rond de leeftijd van 65, transformeerde Carnegie zijn privé bedrijven naar publieke bedrijven. En op 2 Maart 1901 deed de gerenommeerde Amerikaanse bankier John Pierpont Morgan een succesvol bod, wat toen resulteerde in de grootste overname ooit in de geschiedenis. Dit resulteerde in het etablissement van de US Steel Corporation, het eerste $Miljarden concern ter wereld.
Andrew Carnegie collecteerde hierbij bijna $230,000,000 in obligaties uit deze verkoop, wat hem een van 's werelds rijkste mensen maakte.
Op zijn oudere leeftijd begon Carnegie zijn enorm fortuin aan te wenden voor goede doelen, in het voordeel van het publiek en als ondersteuning voor sociale vooruitgang. Hij stichtte verschillende publieke bibliotheken in de VS, in het Verenigd Koninkrijk en in andere Engelstalige landen. Hij stichtte ook verscheidene fondsen ter ondersteuning van kunst, wetenschap en patriottisme.
Wanneer hij stierf in 1919 werd er een schatting opgemaakt van alle fondsen die hij zou hebben geschonken en weggegeven. Men kwam aan het verbluffende bedrag van $350,695,653 terwijl hij leefde, waarna zijn overlijden er nog eens een bijkomend totaal van $30,000,000 werd weggeschonken.
Andrew Carnegie blijft vandaag nog steeds een unicum, een meester filantroop en een overvloedige bron van inspiratie.
Ik bewonder deze man mateloos, vandaar dat ik jullie vandaag graag zijn levensverhaal deel.
Stay inspired,
Leo Stroobants
The Energy Evangelist
www.leostroobants.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten